SKÖTSELRÅD


   Så njuter du längre av dina blommor under höst-och vintermånaderna


Inte för kallt, inte för varmt

Du kanske har märkt att kranvattnet har anpassat sig till de vintriga temperaturer vi har ute. Inte bara vi, men också blommorna blir lite skrämda av kylan. Låt vattnet i vasen bli lite mer rumstemperatur innan du sätter blommorna i vasen. Se till att vasen och vattnet är rent och se till att inget blad hamnar i vattnet. Byt vatten varannan dag så att bakterier inte får chansen att påverka blommorna negativt.


Konstant är coolt

Fräscha blommor gillar en konstant temperatur. Det är frestande att höja temperaturen på morgonen när du vaknar, men blommorna är inte så glada för växlande temperaturer. En konstant temperatur på 18-19 grader är bäst för dina blommor.


Ingen bastu, tack

Torra läppar när du sätter på värmen i huset? Så känner dina blommor sig också om du ställer de på en plats som är för varm; de torkar ut och vissnar snabbare. Ställ inte blommorna i närheten av element, öppen spis, kamin eller andra värmekällor.


I det fria

Om dina blommor står nära ett fönster, se till att de inte påverkas av drag och att de inte står mot själva fönstret. Blomblad som nuddar fönstret kommer att vissna och vissna blommor har samma effekt som övermogen frukt i en fruktskål: de andra blommor vissnar också snabbare.


Äpple och päron

Superstiligt att ha en vas med fina blommor bredvid fruktskålen på bordet, men dina blommor vissnar mycket snabbare. När frukt mognar frigörs etylengas. Framförallt äpplen, avokado, päron, persikor och nekatariner avger mycket etylen. Blommorna slår ut och vissnar snabbare, så håll dina blommor borta från fruktskålen.


Bas blomster skötsel

Om du vill njuta länge av dina blommor är det viktigt att du snittar om stjälkarna regelbundet. När du byter vatten på dina blommor (varannan dag), rengör då vasen ordentligt och skär av en liten bit av stjälken med ett diagonalt snitt. Så tar blommorna upp optimalt med vatten. Ta bort vissna blommor och grönt ur buketten. Känns det som blommorna har svårt för att ta up vatten? Antingen kan du ta bort överflödiga gröna blad från stjälken (de dricker också vatten och tar kraft från blomman) eller korta ner stjälkarna.


LYCKA TILL!